Tippek, hogy ne verjenek át a szervízben

Számos cikket írtak már arról, hogy hogy ne verjenek át az autószervizben, következzen itt is pár tipp.

 

Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy az elmúlt években a magyar autószervizek munkájának minősége folyamatosan javult, mert egyre több szervíz nyílt meg, nagy a versengés, mindenki a legjobb szolgáltatást szeretné nyújtani. De a legjobbak közé is becsúszhat olyan, aki nem dolgozik teljesen korrekt módon.

 

Mire kell figyelni a szerviz kiválasztásakor?

 

Mindenekelőtt fontos, hogy a szerviz legálisan működjön. Érdemes az árakra is figyelni, esetleg előre értesülni  bizonyos szolgáltatások árairól, hogy ne érjen minket meglepetés, amikor fizetni kell. Előfordulhat, hogy egyes szolgáltatásokért sokkal többet kérnek, mint más szervizben, ám ha valahol sokkal kisebbek az árak, azon is elgondolkodhatunk, hogy vajon ott jó munkát végeznek-e?

 

Mindig kérj garanciát az alkatrészekre, amit a raktárban cseréltek neked. Javasolt elkérni a kicserélt alkatrészeket is. Jó tudni, hogy a szerviz köteles visszaküldeni a régi alkatrészeket, kivéve azokat, amelyeket más darabokra cserélnek ki.

 

Mielőtt rájuk bíznád az autódat, nézz körül a helyen, ellenőrizd a munkaterületet, minden körülmények között tisztának és rendezettnek kell lennie - ha így van, az azt sejteti, hogy minőségi munkát végeznek majd -, ám ha piszkos és rendetlen a hely, akkor ne várjunk magas színvonalú munkát.

 

Belépéskor a szerviz alkalmazottja ellenőrzi az autót az ügyfél előtt és feljegyzi, hogy az autón vannak-e karcolások vagy ütések. Ezek a megfigyelések fontosak, hogy majd a végén összehasonlíthassuk az autó bemeneti és kimeneti állapotát.

 

A fizetési mód is nagyon fontos. Ha az elején megegyeztek egy összegben, akkor azt a megbeszélt módon kell kifizetni. Ha azonban a javítás során további költségek merülnek fel, akkor a munkáért felelős mérnök megbeszélést folytat az ügyféllel és elmagyarázza neki, milyen további költségek merültek fel. Az ügyfélnek kell meghozni a döntést, hogy elfogadja-e, nem érheti meglepetésként a plusz költség, amikor az autójáért megy.

 

Egy másik fontos dolog a megbeszélt időpont tiszteletben tartása. Nem lehet ok arra, hogy az autód ne a megbeszélt időben kerüljön a szervizbe. Bármilyen késést előzetesen be kell jelenteni.


Nem utolsó sorban ajánlott mindig elkérni az árajánlatot és a javítási jegyzetet. Az árajánlat kérése segít felbecsülni a felmerülő költségeket. Az ajánlatnak tartalmaznia kell az elvégzendő munkák pontos leírását, a munkák költségeit, a szükséges alkatrészek listáját, a javítási időtartamot.