Mi is az a téli gumi?

Hasznos információk a téli gumiabroncsról.

Azt talán már mindenki tudja, hogy a gumiabroncsokat szezonálisan ajánlott cserélni,
télen téli gumit használunk nyáron pedig nyári gumiabroncsot.


De mi is valójában a téli gumi, milyen jellemzők különböztetik meg a többi gumiabroncstól?

A téligumi talán legfontosabb tulajdonsága, hogy hideg időben, sáros, latyakos, havas útfelületen sokkal jobb a tapadása.

A gumiabroncsnak egyfelől mélyebbek a barázdái, mélyebb profilja van, másfelöl a gumi összetétele
is speciális, ugyanis 7°C-alatti hőmérsékleten rugalmassága ideális és jó tapadást biztosít.


Tudni kell azt is, hogy 7°C-feletti hőmérsékletnél a téligumi már jelentősen veszít a teljesítményéből.

A téligumi barázdáltabb és mélyebb profilja, bemetszései, hatékonyan szorítják ki a folyadékot a gumiabroncs és az útfelület közül ezáltal sokkal jobb tapadást biztosítanak mint a normál gumiabroncsok. A gyártók többféle mintát alkalmaznak a téli gumikon, így léteznek szimmetrikus és asszimetrikus mintázatú gumik is.


A szimmetrikus mintázatot elsősorban városi közlekedésben használják, míg az asszimetrikus mintázatok egyes barázdási többféle feladatot látnak el, így ez egyik a vízelvezetésről gondoskodik, a másik a stabilitásért felelős.

Az „M+S” jelzés megtalálható az összes téli abroncson, ellenben csak az egy hópelyhet és egy hegycsúcsot ábrázoló nyomat garantálja az abroncs „téli” mivoltát.


Ezt a jelzést 3PMSF-nek nevezzük. Ez a nem hivatalos minőségtanúsítvány amerikai és kanadai gyártók által volt először használva.


Azóta minden ilyen jellel ellátott abroncs a téligumi kategóriába sorolható. - Forrás: Wikipédia

Magyarországon egyenlőre nem kötelező a téli gumiabroncs használata, kivéve ha azt tábla jelzi, viszont hideg havas,latyakos,csúszós időben mindenképpen javasolt lecserélni a nyári gumit télire, mert rendkívül nagy a különbség a hatásfokban, mindemellett sokkal biztonságosabb közlekedést biztosít.


Sokan nem tudják, de nem csupán a fékezésnél és a megállásnál van jelentősége a téli gumiabroncsnak, hanem az elinduláskor is.


A téli időszakban sokszor előfordul, hogy a gépjárművek el sem tudnak indulni, mert nyári gumival szereltek és egyszerűen elkapar a kerekük a csúszós utakon, míg téli gumival könnyedén el lehet indulni akár lejtősebb területeken is.

A téli gumi tárolásánál figyeljünk arra, hogy megfelelően tisztítsuk majd takarjuk le az abroncsokat, mert a szennyeződések az állás során ronthatnak a gumik állapotán.