A koszos autóklíma betegségeket okozhat

A nem megfelelő klímakörülmények és nem megfelelően karbantartott klímaberendezések számos, elsősorban légúti betegségeket okozhatnak. A váltakozó hideg-meleg hatások minden ember különbözőképpen alkalmazkodik. Ebből kifolyólag nincs pontosan meghatározható „ideális klíma”, hanem inkább sokak számára elfogadható klímatartományról beszélhetünk.

A klimatizált levegő tiszta, de száraz és ez gondokat okozhat
Kezdetnek a tudunk kell, hogy a klimatizált helyiség levegője száraz, ebből kifolyólag a megfelelően karbantartott klímaberendezés levegője is okozhat légúti panaszokat, de fejfájást, szédülést, migrént és kimerültséget is.

A nem tisztított klíma olyan, mint egy betegségszóró
Mindezeken felül nagyon gyakoriak az allergiás tünetek és előfordul a kötőhártya gyulladás is. De ne feledkezzünk meg a hideg levegő közvetlen hatásairól, adott esetben az ízületi fájdalomról vagy a gyulladásról sem.

Mivel a klímaberendezés helység levegőjét forgatja ezért a pollenallergiával szenvedőknek akár még hasznos is lehet. Természetesen már amennyiben megfelelően karban van tartva a szűrőberendezés. Ellenkező esetben akár komoly problémákat is okozhat.

A Legionella szeret légkondival terjedni
A Legionella baktérium minden épített vizes környezetben kimutatható és ezen felül a légkondicionáló berendezések is nagyon alkalmasak a baktérium szaporodására. Ezek a baktériumok a levegőbe jutott, porlasztott vízcseppek tartalmazzák.

Klinikai tünetei viszont csak akkor lehetnek súlyosak, amikor további rizikótényező is fennál valakinél. (Dohányzás, idült tüdőbetegség, immunhiányos állapot, cukorbetegség, krónikus vesebetegség). A Tünetek legfeljebb 10 napos lappangási idővel influenzával hasonlatos tünetekkel kezdődik. A tüdőben okoz gyulladásos folyamatot és a röntgenfelvételeken különbözően jelenik meg.

Súlyosabb esetekben a tüdő gócokból a létfontosságú szervekbe is eljuthat a baktérium. Kezelése széles spektrumú antibiotikummal lehetséges.

Tartsuk rendben az autó klímáját!
Sajnos nem áll meg a dolog itt, vannak további betegségek is, amik a nem megfelelően tisztított klímaberendezések miatt alakulhatnak ki. Ilyen például a szisztémás gombafertőzés. Ennek a kórképe picit bonyolultabb, hiszen nem egy gombafaj okozza a betegséget.

Halmozottan veszélyeztetve vannak itt is a legyengült és immunhiányos vagy krónikus betegségben szenvedő szervezetek. A gombák spórája a légutakba jutva alsó légúti betegségeket és tüdőgyulladást okoz.

Radiológiai vizsgálat nagyon ritkán mutat egyértelmű eredményeket, ezért elsősorban várvizsgálat szükséges ahhoz, hogy kimutatható legyen a kórokozó. A betegséget minél előbb kezelni kell, hiszen a fertőzés itt is megtámadhatja a létfontosságú szerveket és további gondokat okozhat a szervezetben.

Épp a fenti problémák elkerülése céljából, nagyon fontos a rendszeres és megfelelő szintű karbantartása az autó klímaberendezésének, amihez a legjobb, ha szakembert hív, hiszen a Mobilgumis emberei a klímatisztítást és -töltést ráadásul a helyszínen elvégzik, szükségtelen szervizbe vinni emiatt az autóját!

Mindemellett próbáljuk mérsékelni a hűtést és tartsuk magunkat távol a klímából kiáramló levegővel közvetlen útjától. Mindezen felül gondoskodjunk a rendszeres folyadékbevitelről és hordjunk vékony pulóvert vagy kardigánt amennyiben sokáig tartózkodunk légkondicionált autóban.