Az 5 leggyakoribb gumiabroncs probléma

Ha csak egyetlen abroncs is hiányzik az autóról, teljesen használhatatlanná válik a jármű. Mivel ez az egyetlen érintkezési pont az úttal, valószínűleg a leggyakrabban felmerülő járművel kapcsolatos probléma a gumiabroncsokat érinti.

 

Fontos felismerni a jeleket, melyek a gumiabroncs meghibásodására utalhatnak. Ha időben észrevesszük a problémát, javíthatjuk vagy kicserélhetjük a gumit anélkül, hogy kockáztatnánk a biztonságunkat. Ugyanakkor arról is meggyőződhetünk, hogy az autónk biztonságban van.

 

A továbbiakban ismertetünk néhány gyakran előforduló problémát, mellyel a járművezető találkozhat.

 

Túlfújás és alulfújás veszélyei

 

A helytelenül felfújt gumiabroncsok, függetlenül attól, hogy a túlfújás vagy alulfújás problémájáról beszélünk, jelentős károkat okozhat az abroncsokban, veszélyeztetve ezzel a közúti közlekedést.

 

Ha a gumiabroncsok alulfújtak, gumiabroncs károsodást okozhatnak, valamint túlzott kopást és túlmelegedést is, míg a túlfújt gumik nem biztosítanak megfelelő tapadást és megrövidítik annak élettartamát. Bárki ellenőrizheti a gumiabroncsnyomást és ennek megfelelően felfújhatja az alulfújt gumit, a túlfújt gumiabroncs pedig a töltőcső meglazításával ereszthető le kis mértékben.

 

Repedések a gumiabroncson

 

A járműved abroncsain repedések jelenhetnek meg, ha egy tárgyba vagy egy gödörbe ütközik. Az abroncs oldalfalán megjelent repedések gyakrabban előfordulnak, ha a gumik alul- vagy túlfújtak. Sajnos ez a gond csak az abroncsok teljes cseréjével orvosolható.

 

Túl nagy sebesség

 

Ha rendszeresen túl nagy sebességgel hajtasz (például ha autópályán vezetsz), akkor a gumiabroncsok nagyobb eséllyel fognak megrongálódni, mint mikor kisebb sebességgel haladsz. Az útveszélyek, mint például a kisebb gödrök észlelése nagyobb sebességeken nehezebb, és nagyobb károkat is okoz. Ugyanakkor a sebesség által okozott túlmelegedés szintén károsítja a gumiabroncsokat, sőt akár kontrollvesztést is okozhat.   

 

Ha rendszeresen előfordul, hogy nagy sebességgel száguldasz, és károsodást észlelsz a gumiabroncsaidon, akkor azonnal ki kell cserélned azokat, hogy a továbbiakban biztonságban közlekedhess.

 

Egyenetlenség

 

Amennyiben a gumiabroncsok egyenetlen elhasználódott felületek nyomait mutatják, akkor használatuk már nem ajánlott. Az egyenetlen gumiabroncsot javítani vagy cserélni kell a kopás súlyosságától függően, ugyanis ez csökkentheti az abroncsok tapadását és az úton való tapadást.

 

Kopás, szakadások

 

Általános kopás minden gumiabroncs esetében létrejön, miközben használjuk ezeket, de fontos figyelemmel kísérni a futófelület mélységét, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megengedett határok között van. Ha úgy gondoljuk, hogy ideje az abroncsainak lecserélni újakra, fontos, hogy a gumiszerelés helyesen és biztonságosan történjen.