Autópálya mentés télen: ezekre figyeljen az úttesten

Az első dolog, amivel tudatosan felkészülhetünk a téli autópályázásra rendkívül egyszerű, mégis sokszor pont ez marad ki a listából: tájékozódjunk előre az időjárási viszonyokról! Nem egyszer született abból baleset, hogy váratlanul ért egy sofőrt ónos eső, vagy egy erősebb hóvihar, mert egész egyszerűen nem tudott arról, hogy rosszabb időjárás várható akkor, amikor épp nagyobb utazást tervezett. Ilyenkor bár persze az a legbiztonságosabb, ha várunk egy kicsit a kényelmes és meleg otthonunk biztonságában, az ember általában szeret időben odaérni oda, ahova tervezett eljutni, főleg ha egy jól kiérdemelt családi síelésről vagy baráti túrázásról van szó.

Ami még alapvetőnek számít, de picit időigényesebb művelet tud lenni az időjárás jelentés olvasásnál, az a téli gumicsere. Sajnos sokan alábecsülik, hogy mennyire kulcsfontosságú tud lenni a megfelelő gumiabroncs téli útviszonyok közt, főleg, ha az autópályán vezetünk. A féktávolság például drasztikusan meg tud növekedni az amúgy is csúszósabb utakon, és ezt csak fokozni tudja, ha nem intéztük el utazás előtt a téli gumi felszerelését.

Azonban erre sem kell már annyi időt szánni, mint régen. Ha még időben felkeresünk egy mobil gumiszervizt, akkor helyszíntől és időponttól függetlenül túl lehetünk a téli gumiváltáson. Mivel az ilyen mobilgumisok mindig az általunk választott helyszínen oldják meg gondjainkat, így sehova nem kell külön elmenni, és még munkaidő kívül is lehet hívni őket.

Tehát ha nagyobb utazás előtt állunk, akkor érdemes lehet átnézetni a gumiabroncsok állapotát, mert a téli gumi is elkophat: ezt saját magunk is ellenőrizhetjük havi rendszerességgel. Ha a gumik profilmélysége nem éri el a 4 mm-t, akkor nincs mese, ideje mobilgumishoz fordulni! A megfelelő gumiabroncs mellett persze a kifogástalan állapotú fékrendszer is fontos, úgyhogy ha bizonytalanak vagyunk, érdemes lehet a teljes autót átvizsgáltatni egy mobil gumiszerviznél.

Baleset persze a tőlünk független körülmények miatt is történhet, ilyenkor viszont mindig számíthatunk az autópálya mentésre. Mivel az időpont és a helyszín is mindegy egy mobilgumis számára, így mindig lesz kitől segítséget kérni.

Ami még fontos téli autópálya vezetésnél a megfelelő fényszóró használat, és persze a megfelelő sebességválasztás, amire sajnos sokan nem figyelnek. Relatív gyorshajtás is létezik: télen nem kell feltétlen 130-cal száguldozni.

Hosszabb téli utazás előtt mindig jobb, ha kéznél van egy olyan mobilgumis elérhetősége, aki ki tud szedni a bajból! Tekintse meg autópálya mentés szolgáltatásunkat!