A turbónyomás érzékelőhöz kapcsolódó legfontosabb adatok

Mi a turbónyomás érzékelő és milyen szerepe van?

A turbónyomás érzékelő a turbina motor része, amely méri és szabályozza a szívócsonkban a légnyomást, és ugyanakkor szabályozza a motor feltöltési szintjét. Figyelemmel kíséri a szívócsonkban a légáramlás sebességét és nyomását, és gondoskodik arról, hogy a motor optimális szinten működjön, és eljusson hozzá a szükséges mennyiségű levegő, illetve üzemanyag.


A turbónyomás érzékelő nélküli motorok elegendő energiát termelnek, ám a magas hőmérsékletek hátrányosan érintik őket. A turbónyomás érzékelő a szívócső és a fojtószelep között helyezkedik el.


Hogyan ismerjük fel a meghibásodott turbónyomás érzékelőt?


A hibás turbónyomás érzékelők tünetei a motor típusától és az autó modelljétől függően változóak lehetnek. A legtöbb esetben azonban a fő tünetek a fedélzeti hibajelző lámpa, a fedélzeti ellenőrző motor lámpa és az OBD2 hibakódok: P0235, P0236 és P0238. Azonban ezek a kódok nem a pontos alkatrészt mutatják, amely éppen meghibásodott, hanem azt a területet, ahol a problémát meg kell keresni, azaz a turbórendszerrel kapcsolatos problémákat.


A hibaelhárításon kívül a hibás turbónyomás érzékelő legfigyelemreméltóbb tünetei nem más, mint az alacsony motorteljesítmény és a nem megfelelő gyorsulás.  Ezek a tünetek akkor fordulnak elő, amikor a motorvezérlő egység kikapcsolja a turbófelfogást a motor védelme érdekében. Egyéb tünetek továbbá az indulási nehézségekkel függhetnek össze.


Az egyik leggyakoribb probléma, amellyel találkozhatunk a P0236 hibakód. Ebben az esetben a motorvezérlő egység szokatlan értékeket érzékel a turbóérzékelőn.

Egy másik ok, ami miatt ezt a kód megjelenését észlelhetjük: a porral és a turbóérzékelő maradékaival való szennyezettség.

Általában a vezérlőegység összehasonlítja a turbóérzékelő és a légköri érzékelő értékeit, amikor az autó alapjáraton működik, és mielőtt elindítaná a motort. Ha a vezérlőegység a turbóérzékelő normál határain kívüli értékeket észlel, akkor  azonnal aktiválni fogja a hibajelző lámpát és a P0236 kódot.


Ha aggodalommal tölt el, hogy esetleg a turbóérzékelő szennyezett lehet, az bármikor leszerelhető és tisztítható, mint bármely más érzékelő.


A P0236 kód aktiválásakor olyan tüneteket tapasztalhat, mint például az izzó kigyulladása, a motor alacsonyabb teljesítménye vagy amikor előfordul, hogy az autó nehezen gyorsul, lépésekben, a emelkedés lassan vagy fokozatosan történik a nyomásvesztés miatt.


Ami a P0235 kódot illeti, az ezzel a problémával rendelkező minden jármű esetében egy közös dolog fordul elő. Ez egy elfogadhatatlan változata a motorvezérlő egység beprogramozott százalékaránya a percenkénti fordulatok bizonyos értéke  mellett és a turbó nyomásérzékelő által adott jel értéke között. Ennek a két értéknek rendkívül szoros határokon belül kell mozognia.


A hibás turbónyomás érzékelő a következő tüneteket produkálhatja: gyenge gyorsulás, furcsa rezgések és hangok a turbófeltöltőben, általánosan rossz motor teljesítmény, a kipufogócső füstje, hibás gyújtógyertyák, szokatlanul magas motorhőmérséklet.