Érdemes az autót viaszolni télen?

A só lerakódik az autó felületére, és lassan kezd kölcsönhatásba lépni a védelmi lakkréteggel, majd a festékkel. Emiatt fontos gyakrabban megmosni az autónkat, legalább hetente egyszer a téli időszakban, hogy eltávolíthassuk a lerakódott sóréteget az autó felületéről.


A továbbiakban következzen néhány tipp arra vonatkozóan, hogy hogyan kell kezelni az autófestéket, hogy az ellenálljon az időjárás okozta meglepetéseknek, és kitérünk arra is, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy ne veszítsünk egy esetleges autófestésre elköltött kb. 1000 eurót, mindezt nem fogja nekünk elárulni egy szerelő vagy autókereskedő.


Először is senkit se vezessen félre a "viasz" kifejezés. Pontosabban fogalmazva, sok autómosó állítja, hogy "folyékony viaszt" vagy "felmelegített viaszt" használ, ezt viszont komolyabb utánajárás nélkül terjesztik, mert így veszik át a gyártótól és így forgalmazzák tovább.


Ám megtehetnék azt is, hogy egy szárítószert adjanak el és nem egy folyékony viaszt. Mosás után ezt a "folyékony viaszt" vagy szárító oldatot permetezik, amely képes "megbontani a vizet" (úgy viselkedik, mint a viasz), vagyis átalakítja a vizet kis cseppekké, melyek lepörögnek az autóról, de ez csak olyan hatás, mely a viaszt "utánozza", hosszabb távon pedig nem nyújt védelmet.


Ennek a terméknek az egyetlen előnye, hogy a szárítás sokkal gyorsabban történik, és nem szükséges törlőkendőt használni ehhez. Ugyanakkor a téli autómosás sem a legjobb ötlet, nem? Miért is?


A mosás eltávolítja a sarat, a havat és egyéb szennyeződéseket, ugyanakkor leolvasztja és felmelegíti a festéket, a pórusok megnyitásával és kisebb hiányosságok feltárásával még több víz kerül fel, mely az éjszaka folyamán meg fog fagyni.


Tehát jó, ha megtisztítjuk a piszkos autót, ugyanakkor ha nem kezeljük a festéket is valamilyen módon, a fagyás-kiolvadás ciklus ismétlődni fog, ami hosszú távon a lakk és festék megrongálódását fogja eredményezni.  Mi a helyzet az igazi viasszal, érdemes kipróbálni?


A valódi viasz (angolul "wax") fényt ad a festéknek, kitölti a hiányos részeket és védelmet nyújt. A valódi viasz a szilárd viasz (általában krém formában, ritkán folyadék formában).
Télen bármilyen szilárd viasz megfelelő, csak fel kell vinni az autó felületére. A márkák közti különbség csak a tartósságukban mutatkozik meg, de télen bármilyen viasz ajánlott, mert védelmet nyújt az autófestéknek a téli időjárással szemben.


A gyengébb minőségűeket gyakrabban kell felvinni, és ez télen problémát jelenthet. A viaszolás mindig az autómosás után következik. A viasz alkalmazása kézzel vagy géppel történik, de minimum 5 C fok hőmérsékleten kell elvégezni (ideális lenne 17 fok körüli hőmérséklet, hogy a festék behatoljon a pórusokba). Könnyű annak, aki fűtött garázzsal rendelkezik, mert akkor bármikor elvégezheti ezt a műveletet.


Téli időszakban, reggelente nem érdemes minél gyorsabban letakarítani a havat az autóról. Soha ne használjon lapátot vagy kaparót a hó eltávolításához, mert bár mindkettő műanyagból készült, meg fogja karcolni a festéket, és ha ez a tél folyamán gyakran előfordul, tavaszra tele lesz az autó karcolásokkal.


Számos speciális termék található szakboltokban, melyekkel finoman eltávolítható a hó, például puha szivacsok, melyek nem hatnak a festékre. Ha nincs megfelelő szerszám, akár kesztyűvel is eltávolíthatjuk a havat. A jég eltávolításához se használjunk kaparót, azt a szélvédőhöz szánták, ami egy kemény felület. Még a forró víz sem jó megoldás, mert az üveg vagy műanyag részek eltörhetnek, amikor a hőmérséklet hirtelen megváltozik. A leghatékonyabb megoldás a speciális spray-k és az autó fokozatos felmelegítése a parkolókban.