A gumiabroncsok biztonságára vonatkozó legfontosabb tényezők

Bármilyen úton vezetés közben gyakran észrevehetjük az út szélén parkoló autókat. Az abroncsok élettartama érdekében ezeket rendszeresen forgatni kell. Milyen gyakran szoktunk szakértőhöz fordulni az abroncsainkkal? A legtöbben valószínűleg nem túl gyakran.

 

Az abroncsok biztonságos használata érdekében érdemes ismerni a következő, gyakran előforduló problémákat:

 

1. Soha nem biztonságos a gépjárművezetés lefújódott abroncsokkal

 

Ez megtörténhet rövid távon. Az autónk úgy lett megtervezve, hogy megfelelően felfújt abroncsokon vezessük. Amikor a gumik lefújódnak, nem csak tönkremennek vezetés közben, hanem az autó sem fog megfelelően működni. Minden ütés vagy repedés megnehezíti majd a vezetést, és a fékezés is problémássá válhat.

 

2. A túlfújt abroncsok robbanást okozhatnak

 

Sokan növelik a gumiabroncsnyomást, hogy ezzel csökkentsék a gördülési ellenállást, ami pedig az üzemanyag-hatékonyság szempontjából előnyös. Ez a gyakorlat mégsem ajánlott, mert csökkenti a tapadást az utakon. Ám nemcsak a tapadást csökkenti, hanem ha netán járdába ütközik, sokkal könnyebben széttörhet, mint egy megfelelően felfújt abroncs.

 

3. Az alulfújt abroncs tönkreteheti az abroncsot

 

Ritkán fordul elő, hogy a gumik alulfújtak lennének, de ezek nyomása ingadozik a külső hőmérséklet változásai miatt. Alulfújt gumikkal történő vezetés az üzemanyag-hatékonyság kárára van, és biztonsági következményekkel is járhat. Az alulfújt abroncs esetében a hirtelen ütközés a járdával túlzott kopást eredményezhet. Az abroncsnyomást minden évszakban ellenőrizni és beállítani kell a megfelelő értékre, az esetleges biztonságunkat kockáztató helyzetek elkerülése végett.

 

4. A gumiabroncsok egyenetlen kopása nagyobb gond tünete is lehet

 

Ha azt vesszük észre, hogy a gumik egyenetlenül mozognak, netán az egyik kopottabb, mint a másik, ez gondot jelent, és így az autó nem fog normálisan működni. A nem megfelelő kopást a futófelület mélysége jelezheti, vagy a jármű kormányzási problémájának tünete is lehet.

 

5. A gumiabroncs futófelületének fontossága

 

Nem biztonságos kopott gumiabroncsokkal vezetni. Ezek felrobbanhatnak, nem javíthatók, és ami lényegesebb: a kopott abroncsoknak nem jó a tapadása. Fékezés, irányváltoztatás és gyorsulás közben az abroncsok normál tapadást kell biztosítsanak a megfelelő működéshez. A kopott gumik könnyen megcsúsznak nedves felületen.

 

6. Ne használja naponta a tartalék abroncsot

 

A pótkerekeket nagyon rövid távú használatra tervezték, 80 km/h alatti sebességnél és max. 80 km távolságig. A pótkerekek napi használatának következménye lehet, hogy gyorsabban lefújódik és így olyan autót vezetsz majd, amin nincs másik pótkerék.   

 

7. Az abroncsok egyenetlensége

 

Súlyosan sérülhet a jármű, ha egyenetlen méretű abroncsokat használsz. Fél centiméternél nagyobb különbség a gumiabroncsok között károsíthatják a felfüggesztési rendszert.

 

8. Egy gumiabroncsba fúródott szeg nem mindig jelenti azt, hogy a gumi leereszkedett. 

 

Egy csillogó tárgynak a látványa az abroncson elrettentő lehet, de ez nem mindig jelent gondot, a gumiabroncs futófelülete kb. 1 cm vastag, amikor új. Ehhez adják hozzá a belső és a szerkezeti rétegek vastagságát. Sok csavar, szeg, kapocs és egyéb éles tárgy rövidebb ennél, így nem hatolhat be a végéig, hogy éket képezzen.

A biztonságos vezetés fontosabb, mint a jármű teljesítménye. Bármilyen aggály merülne fel az abroncsok biztonságát illetően, haladéktalanul fel kell keresni egy gumi-szakértőt.