Amit az autó olajfogyasztásáról tudni kell

Hallottunk olyan esetekről, mikor a járművezető 1000 kilométerenként egy-egy liter olajat töltött be. Elméletileg az összes autót úgy tervezték meg, hogy bizonyos mennyiségű olajat fogyasszon, egyes autók kevesebbet, ám néha különböző okok miatt a motorok elkezdenek több olajat fogyasztani.


Egyes autósok szerint a benzinmotorok sokkal több olajat fogyasztanak, mint a dízelmotorok, mások viszont az ellenkezőjét állítják. Érdemes tisztában lenni a ténnyel, hogy üzemanyagtól függetlenül a motor több vagy kevesebb olajat fog fogyasztani. Az olajnak nagy jelentősége van a motor szempontjából. Legfőként feladata a fém alkatrészek kenése és a motor hűtése.


Ugyanakkor szerepet játszik a szennyeződések eltávolításában és a motor tömítettségének javításában is.


Probléma akkor merül fel, mikor az idő és lefutott kilométerek miatt a motor elhasználódik. Akadnak olyan sofőrök is, akik esküsznek arra, hogy az autójuk nem fogyaszt egy gramm olajat sem csere után, de a valóság az, hogy az autó minden esetben fogyaszt olajat, de nem olyan sokat, hogy újra kellene tölteni.


A forgalomba hozott új autómodelleket oly módon tervezték meg, hogy a gyártók bejelentése szerint kb. egy liter olajat fog fogyasztani 10 000 kilométerenként, ez ésszerű mértéknek tűnik. Az autó összes alkatrésze szempontjából a kenés elengedhetetlen a motor tartós működéséhez, ezért a motorok kénytelenek egy kevés olajat használni.


Egy liter olaj 10 000 kilométeren nem tekinthető soknak, figyelembe véve, hogy vannak olyan sofőrök, akik egy liter olajat töltöttek minden ezer kilométer után. Ha az olajcsere pillanatában nem észlel változást az olajszintben, ez nem jelenti azt, hogy a motor nem fogyasztott olajat, inkább azt, hogy nagyon keveset fogyasztott, maximum 200 millilitert.
Ha csak ennyit fogyasztott, akkor ez azt jelenti, hogy a motor nagyon jó állapotban van, és az előírt módon működik, ám nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kíván egy kis olajat.


A túlzott olajfogyasztás okai


Amint megállapítottuk, egy kevés olajfogyasztás normálisnak számít, de ha ez a mennyiség hirtelen megnövekedik, meg kell vizsgálnunk, mi okozza ezt. Az alábbiakban következzen pár ok, ami miatt a motor olajat fogyaszt. A sok kilométert lefutott autóknál legfőként az elkopott dugattyúgyűrűk jelentik a problémát. Ezek szerepe a kompresszió fenntartása és a motornak a kenőrendszerhez való rögzítése. Sok kilométer után, kopás eredményeként az olaj bejut az égési kamrába. A dugattyú a henger belsejében percenként legalább 800-szor fel-le megy és kevés olaj hatol be egyszerre, ami minden dugattyúciklus során összegyűl.


Miután az olaj az üzemanyaggal együtt eljut az égéskamrához, kék füstöt fog kibocsátani. Hogyan vesszük észre, hogy a dugattyú elkopott? Az autó kék füstöt fog kibocsátani helyzettől függetlenül, lassulásnál, nagy sebességnél, melegben vagy hidegben egyaránt.


Egy másik gyakori ok, ami miatt az autó olajat fogyaszt, a szelep tömítések kopása. Ebben az esetben a motor csak indításkor fog füstöt kibocsátani.
A motor olajat veszíthet a turbófeltöltő miatt is. A turbina lehűti az olajat, ám az idő múlásával nagy szerepet játszik a központi tengelyen és az olaj a tömítőgyűrűk mellett kezd befolyni, ahonnan a szívónyílásba kerül. Az autó ebben az esetben is kék füstöt fog kibocsátani. Ez egy gyakori probléma, különösen az új generációs motorok esetében, legyen szó akár dízelről, akár benzinről. Dízelmotorok esetében nagyobb a veszély, mert ez az olaj létrehozhatja az "öngyulladás" jelenséget.