Részecskeszűrés- regenerálás, tsztítás, DPF eltávolítás

Az utóbbi években szinte minden dízelmotoros autó különféle rendszerekkel van felszerelve a szennyezés leküzdésére, vagy részecskeszűrőkkel és / vagy Adblue rendszerrel rendelkeznek. A szennyezettséget mérő Euro-4-es környezetvédelmi besorolás óta minden dízelmotornak legalább egy részecskeszűrője van.


Lehet, hogy sokan közületek nem hallott arról, hogy a dízelmotorok a CO2-n kívül más káros gázokat is kibocsátanak. Az összes kibocsátott gáz karcinogén, néha szemmel látható a füst, különösen akkor, mikor egy dízelgépjármű erősen gyorsul, ilyenkor észre lehet venni a fekete füstöt, amely rákkeltő részecskékből áll.Elgondolkodtató, hogy mi történt volna, ha ez folytatódna és folyamatosan az emberi szervezetre ennyire káros gázok kerülnének a légkörbe.


A globális felmelegedés jelensége amúgy is nagyon veszélyes és nagyon nehéz ellenőrizni, ezért a nagy autóipari vállalatok egy speciális szűrőt találtak ki, amelynek célja a légkörben eltávolított mérgező gázok szintjének csökkentése.


Így jött létre a DPF rövidítésű részecskeszűrő (Diesel Particuler Filter), amely óvja és védelmezi a környezetet, közvetett módon biztosítja az ózonréteg védelmét is.


Mi is az a DPF vagy részecskeszűrő?


A DPF egy olyan rendszer, amely kiszűri a dízelmotor kipufogógázait, ugyanúgy működik, mint egy normál katalizátor, mely a benzinmotorok része, azzal a különbséggel, hogy kissé összetettebb, hiszen nagyobb, szilárdabb részecskéket kell visszatartania, nem pedig áthaladó gázokat, katalizátoron keresztül.


A DPF alapvetően egy meglehetősen egyszerű szerepet játszik: visszatartja a részecskéket hamu formájában. Az ilyen típusú szűrők elképesztően nagy hatékonysággal bírnak, és a motor által kibocsátott káros gázok akár 80-85%-át is képesek visszatartani. Itt jelennek meg a problémák, ugyanis ezek a szűrők általában korommal és hamuval eltömődnek.


A DPF-ekkel felszerelt motorokat kissé gyorsabban kell vezetni, vagy legalábbis időnként sportosabb stílusban, mivel a teljes égés csak magas hőmérsékleten és magas nyomáson megy végbe, amelyet nem lehet elérni könnyed, normál vezetéssel a városban, tehát időnként ajánlott hosszabb útra indulni az autónkkal.


Fontos tudnunk, hogyan működik egy ilyen szűrő, miért van eltömődve, és mikor rájöttünk, hogy eltömődött, hogyan tisztítsuk meg.


Hogyan is működik a részecskeszűrő? Működési módja nem annyira bonyolult, azaz a DPF-vel felszerelt dízelautó nem bocsát ki fekete füstöt a kipufogógázon, mivel minden hamu / részecske ebben a szűrőben marad.

Ahogyan az olajszűrő visszatartja az összes szennyeződést az olajból, és nem engedi szabad mozgását a motoron keresztül, úgy ez a szűrő sem engedi, hogy mérgező gázok kerüljenek a légkörbe. Időnként ez a szűrő hamuval és korommal telitődik, és meg kell tisztítani.


Kétféle DPF van, az „egyhasználatú”, amelyet egyszer kell cserélni 130 000–160 000 kilométerenként, mert elakad, a vezérlőpanel kigyullad, és rövid idő alatt az autó limp üzemmódba kerül, amíg ki nem cseréled.


Léteznek olyan DPF fájlok is, amelyek automatikus regenerációs funkcióval rendelkeznek.
Ez a fajta szűrő sokkal hosszabb élettartamú, önállóan tisztítja magát egy bizonyos számú kilométeren túl, számos érzékelővel rendelkezik, amelyek megmérik a szűrő különböző nyomásait, hőmérsékleteit és terhelési szintjét, így tudják, mikor rendeljék meg a regenerálódást.