Autókárpit tisztítás gőzzel

Mielőtt megjelentek volna a gőzmosógépek, az autó belső terének tisztításához különféle anyagokat és porszívókat alkalmaztak, így távolítva el a kárpitok szennyeződéseit és foltjait, ám az évek során a technológia akkorát fejlődött, hogy ma már az autókárpitot gőzzel lehet legjobban megtisztítani.


Az autókárpit gőzzel történő mosása számos előnnyel kecsegtet, például az ilyen gépek üzemi hőmérséklete 160 fok, ezen a hőmérsékleten elpusztul minden baktérium és mikroorganizmus, amely a felületeken található vagy akár az autó üléseinek belsejében is.


A beltéri mosógépek általában hideg vizet használnak, ami jól tisztít ugyan, de nincs hatással az autó belsejében rejtőző baktériumokra. Akik még nem gondoltak volna erre eddig: az autó bel terében sok baktérium, mikroorganizmus lapul, különösen a szőnyegen, melyre rálépünk, bevive a kinti szennyeződéseket.


Számos baktérium rejtőzik a székek kárpitjaiban, a tetőkárpitban is. Ha a látható szennyeződés el is tűnik, ez nem azt jelenti, hogy a baktériumok is eltűnnek, viszont a gőzzel történő tisztítással az összes mikroorganizmus eltűnik, mivel a gőzmosó készülék 160 fokos hőmérsékleten gőzsugarat bocsát ki.


Ez a hőmérséklet nem befolyásolja a felületeket, de mélyen behatol és megöli az összes baktériumot, és eltávolítja a kellemetlen szagokat is az autóból. Egy ilyen alapos tisztítás után egy teljesen fertőtlenített és higiénizált kárpitot kapunk.


A forró gőznek az az egyik előnye, hogy szinte bárhova bejut (a legnehezebben hozzáférhető helyekre is), ahova normál porszívóval vagy kézzel nem sikerülne bejutni. Ez a nyomás alatti forró gőz képes eltávolítani az autóban észlelhető bármilyen szagot, beleértve a dohányt is, mely nagyon átható szag, hiszen az autó bármely zugába képes bejutni. A forró víz molekulák nagyon könnyűek és nagyon mélyen jutnak be az anyagba, még ha egy vastag szőnyegről, ülésekről vagy kárpitról van is szó.

Az összes olyan professzionális anyag, amilyent az autómosóban lehet látni, a különféle szennyeződések felpuhításában játszik szerepet, hogy aztán azok egyszerűbben kiporszívózhatóak legyenek.


Amikor a tisztítást forró gőz segítségével végzik, bármilyen típusú szennyeződés, legyen az szerves, állati, élelmiszer okozta szenny, meglágyul és folyékonnyá válik a magas hőmérsékletnek köszönhetően, amelyen a gőz működik, a nagyteljesítményű porszívó pedig sokkal könnyebben felszívja a speciális tartályba.


Tehát függetlenül attól, hogy szennyezett kárpitról, állati ürülékről, izzadságról vagy folyadéknyomokról beszélünk, a gőz ereje könnyen eltávolíthatóvá teszi ezeket.
További előny, hogy a gőz hőmérséklete a tisztítandó felülettől függően állítható. Szerencsére a textil kárpit ellenálló anyagokból készül, amelyek nem fakulnak el, és a forró gőzzel való érintkezés sem tesz kárt bennük.


A bőrkárpit kissé érzékenyebb, ezért a gőz hőmérsékletét ennek megfelelően állítják be, különösen akkor, ha nincs szükség mélytisztításra. A forró gőz az autó belsejében levő műanyag felületeket nem befolyásolja, ami előnyt jelent a műszerfal elemek tisztítása szempontjából.

A kárpit tisztítása azonban nem elegendő minden esetben. Ahhoz, hogy autója légterében is tisztaság uralkodjon, elengedhetetlen az autóklíma tisztítása.