Ezt tegye, ha éjszaka kap defektet

Felmérések szerint a defektek nagyjából egynegyede sötétedés után következik be és a téli időszakban, mivel korábban sötétedik, ez az arány még tovább növekszik. Ugyancsak a statisztikák mutatták ki azt, hogy egy kerékszettel, a lecserélése előtt megteszünk akár 50000 km-t is, és ekkora távra jut legalább egy defekt.

Ezért mindenekelőtt érdemes figyelembe vennünk a megelőzés és kockázatcsökkentés lehetőségét, amit lehetőség szerint minőségibb vagy legalább gyakrabban cserélt gumiabroncsokkal érhetünk el.

Mit tegyünk akkor, ha sötétedés után defektet kapunk?
Ha menet közben kapunk defektet, természetesen függetlenül attól, hogy milyen napszakban történik ez, akkor nagyon fontos, hogy a balesetek megelőzése érdekében észben tartsunk pár dolgot.

Sajnos nem minden esetben sikerül megtartani a jármű feletti uralmunkat. Autónál nagyobb esély van rá, motornál azonban kisseb, de itt minden tényező beleszámít a helyzetbe. Amennyiben autóval kapunk defektet és sikerül megőrizni az autó feletti uralmat, lényeges odafigyelnünk a megállás folyamatára.

Defekt esetén az autó nagy sebességgel kezd lassulni és a kormány a defektes kerék irányában fog húzni. Természetesen, ha első kereket érint a hiba, akkor nehezebb lesz a kormány megtartása, ha hátsót akkor valamivel könnyebb dolgunk lesz.

Tartsuk egyenesben a kormányt
Legfontosabb, hogy próbáljuk egyenesben tartani a kormányt, majd fékezés helyett óvatosan lépjünk a gázra. Ezzel nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni az autó megfordulását, hiszen az óvatos gázzal ellensúlyozni tudjuk a hirtelen lassulást.

Amennyiben sikerült stabilizálni a járművet, akkor kezdjük meg óvatosan a fékezés folyamatát, majd húzódjunk le az út szélére.

Biztosítsuk a helyszínt, hogy láthatók legyünk
Ezután első dolgunk a helyszín biztosítása legyen, ez jelenti a háromszög megfelelő távolságra való elhelyezését és az autó kivilágítását is. Majd mindezek után a biztonság kedvvért bizonyosodjunk meg a kerék állapotáról is.

Autónál nekiállhatunk még éjszaka is a kerékcserének akár, de forgalmas út mellett, vagy ha a pótkerék nincs megfelelő állapotban, a legjobb, ha kihívja a Mobilgumis szakembereit, akik a helyszínen kicserélik a defektet kapott gumit.

A defektek fele ugyanis nehezen belátható szakaszon, lakott területen kívülre eső területen következik be
Ilyen esetekben pedig a hosszadalmas javítási idő, a rossz látási viszonyok megnövelik a balesetek kockázatát, éjszaka és főleg a téli éjszakákon (továbbá a lakott területen kívül) nem biztonságot a mankókerék használata sem, ezért pedig a legjobb megoldás minden esetben az éjjel-nappal elérhető mobil gumis igénybevétele.

Ennek köszönhetően nem kell autómentőt hívnunk, és nem kell elvontattatnunk a járművet sem, hanem a felkészült szakemberek helyben tudják orvosolni a problémát.

Összefoglalva, ügyeljünk a saját és mások biztonságára, a forgalom lehető legkisseb mértékben történő korlátozására, és kiváltképpen a megfelelő láthatósági előírások betartására!

Legyünk tekintettel az helyzetünkre, látási viszonyokra, az évszakra és az időjárásra. Ha szakszerűen akarunk eljárni, akkor forduljunk mobil gumis szakemberekhez, akik éjjel-nappal rendelkezésünkre állnak szükség esetén!