Milyen hőmérsékleten fagy meg az autó üzemanyaga?

Nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy a legtöbb járművezető nem tudja, milyen hőmérsékleten fagy meg az üzemanyag az autójában.


Ha történetesen Ön benzinnel működő autót vezet, akkor tekintse magát nagyon szerencsésnek, elsősorban azért, mert a benzinmotor sokkal gyorsabban indul el, mint a dízelmotor, különösen télen, amikor a külső hőmérséklet nagyot csökken. Másodsorban a benzin nem nagyon szokott megfagyni, legalábbis a világ tájain természetesen elérhető hőmérsékleteken.


Akik dízelmotoros járműveket vezetnek, kevésbé tekinthetők szerencsésnek ebből a szempontból, mert a dízel -22 C fokos hőmérsékleten kezd nagyon sűrűvé válni, következésképp egyre nehezebbé válik a csöveken keresztüli áramlás.


Még csak nem is ez a probléma, inkább az, hogy -22 C fokos hőmérsékletig a dízel fokozatosan kezd sűrűbbé válni, sőt gyakran kristályosodni kezd a dízelszűrőben, ami nagyon nehézkessé teszi az indulást a motor számára, vagy esetleg elindul pár másodpercre, majd újra leáll.


Megoldásként a nagy autógyártó vállalatok mérnökei arra gondoltak, hogy az üzemanyagszűrőt úgy helyezzék el, hogy a motor rövid ideig történő működése után felmelegedjen és tovább ne kristályosodjon a dízel benne. Ez az egyik oka annak, hogy a tartályok műanyagból készülnek, mert a műanyag jobban szigetel és nem engedi meg, hogy a dízelolaj olyan könnyen megfagyjon. Egy másik megoldás az volt, hogy a dízelüzemű gépjárműveket előmelegített dízelszűrővel látják el, hogy megakadályozzák az üzemanyag kristályosodását a szűrőben.


Szakértők azt javasolják, hogy egyetlen járművezető se induljon el kevés üzemanyaggal az autójában télen, legyen szó akár benzinről vagy dízelolajról, tanácsos legalább félig megtöltött tartállyal közlekedni.


Egy másik tipp az lenne, hogy a szűrőket időben cseréljük, minőségi szűrőkkel, már csak azért is, mert ha esetleg az üzemanyag a csökkent hőmérséklet miatt nehezen folyik át a szűrőn, a legutolsó dolog, amit szeretnénk, hogy az üzemanyag elakadjon egy elkopott szűrőben.


Ha a pénztárcája is megengedi, jó lenne legalább a téli időszakban egy minőségi üzemanyagot használni, amelyet kifejezetten a hideg időjáráshoz terveztek.


Ezek az üzemanyagok különleges adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik, hogy ne kristályosodjon meg a szűrőben vagy ne váljon sűrűbbé, hogy aztán problémákat okozzon a motor indításakor vagy annak működése közben. Emellett a motor még könnyebben indul majd el ezzel az üzemanyaggal, mert különleges anyagokat tartalmaz, melyek megkönnyítik az indulást télen, a nagyon alacsony hőmérsékleteken. Tehát érdemes felkeresni egy szervizt, ha eddig ez nem került sorra és elvégezni a szükséges felújításokat, hogy az autó megfeleljen a téli kihívásoknak.