Néhány dolog, amely lemerítheti az autód akkumulátorát

Az autónk akkumulátora folyamatosan tönkremehet különféle okok miatt, mint például az életkor, vagy egy hibásan működő generátor miatt, esetleg egy szereléskor bekövetkezett emberi hiba folytán stb.


Kellemetlen helyzetben vagyunk reggel, mikor az autónkhoz igyekszünk, hogy időben beérkezzünk a munkahelyre, hogy aztán konstatáljuk, hogy az autó nem akar elindulni. A fényszórók gyengék és a motor egyszerűen nem hajlandó elindulni. Ilyenkor rádöbbenünk, hogy az autó akkumulátora lemerült. Hogyan történhetett meg ez?
Az autó akkumulátora a jármű indításához és vezetéséhez szükséges legfontosabb alkotóelemet képezi.


Az akkumulátor energiát továbbít a motorból a gyújtógyertyákhoz, ezáltal meggyújtja az autónk üzemanyagát, és más energiaellátó rendszereket is feltölt. Ide sorolhatnánk a fényeket, a rádiót, a légkondicionálót és egyebeket.


Lehetséges, hogy miközben az autó akkumulátora kezd lemerülni, nehéz lesz elindítani, a lámpák villognak, és a riasztórendszer is gyengén funkcionál.


Az autó akkumulátora a következő okokból merülhet le:

1. Emberi hiba

Valószínűleg legalább egyszer előfordult már az életedben az a jelenet, hogy hazatértél a munkából, fáradt voltál, és nem gondolkodtál el igazán azon, hogy kikapcsoltad-e a fényszórókat,  bezártad-e teljesen a csomagtartót, sőt, talán néhány belső fényt is elfelejtettél lekapcsolni. Az akkumulátor lemerül az éjszaka folyamán, és az autó nem indul reggel. Sok új típusú autó tudatja velünk, hogy nem kapcsoltuk le a világítást, de lehet, hogy nem tartalmaz riasztást más alkatrészekre.

2. Parazita fogyasztás


A parazita fogyasztás oka az, hogy a járműben bizonyos alkatrészek továbbra is működnek, miután a kulcsot eltávolították a kapcsolóból.
Néhány típusa a parazita fogyasztásnak normálisnak számít  -  az akkumulátor elegendő energiát szolgáltat például az óra, a rádiókészülék és a biztonsági riasztás bármilyen pillanatban való működtetéséhez. Ha azonban elektromos probléma merül fel - például hibás kábelek, rossz beépítés és hibás biztosítékok -, akkor a parazitafogyasztás meghaladhatja a normál értéket, és kimeríti az akkumulátort.


3. Hibás feltöltés


Ha a töltőrendszer nem működik megfelelően, az autó akkumulátora vezetés közben is lemerülhet. Számos autó villamos energiát ad a lámpákhoz, a rádióhoz és más generátorokhoz, ami azt jelenti, hogy töltésprobléma esetén az akkumulátor több energiát fogyaszthat.


4. Hibás generátor

Az automatikus generátor újratölti az akkumulátort, és bizonyos elektromos rendszereket, például lámpákat, rádiókat, légkondicionálókat és automatikus ablakokat működtet.
Ha a generátor rossz diódával rendelkezik, az akkumulátor lemerülhet. A nem működő generátor dióda az áramkör túlterhelését okozhatja még a motor leállításakor is, és reggel meglepődve vesszük tudomásul, hogy az autó nem indul el.


5. Extrém hőmérséklet

A rendkívül magas vagy alacsony hőmérséklet szulfátkristályok felhalmozódását okozhatja. Ha az autót túl sokáig hagyják ebben az állapotban, akkor a szulfát felhalmozódása befolyásolhatja az akkumulátor élettartamát. Ugyanakkor hosszú ideig tarthat ilyen körülmények között, amíg az akkumulátor feltöltõdik, különösen, ha csak rövid távolságot teszünk meg az autóval.

6. Túl rövid utak


Az akkumulátor idő előtt lemerülhet, ha túl sok rövid utat teszünk meg. Az akkumulátor a legtöbb energiát az autó indításakor használja el.
A jármű leállítása, mielőtt hagynánk, hogy a generátor teljesen feltöltse az akkumulátort, befolyásolhatja annak élettartamát.