Autó akkumulátor bikázás

Akkumulátor bikázás

Ha úgy érzi, rizikós és körülményes az autó bikázása, esetleg éjszaka érte a baj, és segítőkész autós sincs a környéken, hívjon minket! Mobilgumus furgonunk az összes eszközzel és szakértelemmel fel van szerelve, ami az autó biztonságos bebikázásához szükséges.

  • Ott termünk: a helyszínen segítünk, legyen az országút, vagy garázs. Budapest területén ingyenes kiszállással.
  • Biztonságos: Nem csak a szükséges eszközökkel, de a szükséges szakértelemmel is rendelkezünk, amivel az autó bebikázása biztonságosan elvégezhető.
  • Non stop szerviz: Akár késő este, akár munkába indulás előtt észlelte a bajt, a nap bármely szakában hívhat minket.

Az autó akkumulátorának lemerülése mögött számtalan ok állhat, a felkapcsolva hagyott világítástól kezdve, a nem megfelelő karbantartáson, vagy az alkalmi meghibásodáson át egészen a hideg idő okozta befagyásig. Akármiért is fogyott ki a töltés az akksiból, roppant kellemetlen, ha nem tudunk elindulni, ezért érthető, hogy mindenképp gyors megoldást szeretnénk. Az első szóba jöhető lehetőség a bikázás, amit akkor is érdemes szakemberekre bízni, ha rendelkezünk bikázó készülékkel, vagy esetleg akad a közelben segítőkész autós.

A bikázás tulajdonképpen a leggyakoribb megoldás arra, hogy újból beindítsunk egy olyan járművet, aminek lemerült az akkumulátora. Ehhez csupán egy bikázó kábelre van szükségünk, aminek az egyik végét a saját autónk akksijára, a másik végét pedig egy másik kocsi működőképes akkumulátorára kötjük rá. Ez alapján úgy tűnhet, hogy teljesen egyszerű műveletről van szó, azonban igencsak kockázatos tud lenni, ha nem csináljuk rendesen. Például ha akkumulátor már meg van repedve vagy szivárog, akkor semmiképp nem szabad próbálkoznunk az autó beindításával! Sokkal biztonságosabb egy profi mobilgumisra bízni ezt a műveletet, nem beszélve arról, hogy anyagilag is jobban járunk: ha bármilyen hibát ejtünk az autó akkumulátor töltése alatt, akkor sokkal drágább szerviz szolgáltatásra lesz szükségünk, hogy újból elindulhasson a kocsink.

Az autó bikázás menete a következő lépésekből áll, és a sorrend betartása rendkívül fontos:

 

Úgy parkoljunk le egy másik autóval a lemerült akkumulátoros autóhoz, hogy a két autó eleje a lehető legközelebb legyen egymáshoz anélkül, hogy összeérnének.
Tegyük üresbe a sebességváltót, automata váltó autó esetén pedig „parking” üzemmódba. Ezek után bizonyosodjunk meg róla, hogy kikapcsoltuk a gyújtást, kivettük a kulcsokat, és, hogy behúztuk a kéziféket.
Vegyük elő a bikázó kábeleket, és mielőtt bármi mást csinálnánk, ellenőrizzük, hogy a fém fogók nem érintkeznek egymással. A negatív kábel fekete, a pozitív pedig piros színű szokott lenni.
Nyissuk ki az autók motorháztetejét, és keressük meg mindkettőnél az akkumulátor negatív és pozitív pólusait.
A bikázó kábel egyik piros (azaz pozitív) csipeszét csatlakoztassuk a lemerült akksi pozitív pólusához, a másikat pedig a működő akkumulátor pozitív pólusához.
Miután ezzel megvagyunk, a működőképes autót indítsuk be.
A fekete (azaz negatív) bikázó kábel egyik végét kössük össze a működő akksi negatív pólusához. A negatív bikakábel másik végét viszont ne csatlakoztassuk a lemerült akkumulátorhoz. Ehelyett a problémás autónak egy stabil, festetlen, fém részéhez kössük. Ezután várjunk egy pár perc erejéig, hogy a működőképes autó generátora elkezdhesse tölteni a lemerült akksit.
Most próbálkozhatunk meg azzal, hogy beindítsuk azt az autót, aminek lemerült az akkumulátora. Ha nem járunk sikerrel, akkor ezt a lépést hagyjuk későbbre. Ha viszont beindul az autó, akkor járassuk a motort legalább 5 percig, hogy elegendő ideje legyen a generátornak feltölteni a rossz akksit.
Végezetül mindkettő autóból húzzuk ki a bikázó kábeleket azzal ellentétes sorrendben, ahogy összekötöttük őket (tehát most a fekete, azaz negatív bikakábelt kell kihúzni először, és csak utána következik a pirossal jelzett pozitív kábel). Most is figyeljünk nagyon arra, hogy a csipeszek ne érjenek egymással össze, különben könnyen rövidzárlatot okozhatunk.


Ha Ön is úgy érzi, hogy körülményes és rizikós az autó bikázás menete, akkor nyugodtan bízza ránk az egészet. Furgonunkban megtalálható a kocsi bikázáshoz szükséges valamennyi felszerelés, és rendelkezünk a szükséges szakértelemmel is, hogy az akkumulátor feltöltését biztonságosan elvégezhessük. Akár otthonában, garázsában, vagy egy parkolóban érte a kellemetlenség, hívjon minket bizalommal, Budapesten kívül az ország egész területére vállalunk kiszállást. Szakembereink gyorsan és precízen elvégzik a munkát, hogy ön mihamarabb tovább hajthasson.

 

Bízza profikra autója bebikázását, válassza A Mobilgumis szolgáltatását!